Vår historie

Hallbjønnsekken

Hallbjønn Høyfjellssenter ligger på Skafsåheia, i et tradisjonelt svært snøsikkert område, og er primært en vinterdestinasjon. Senterbygget ble bygget i 1983/84, og etter noen år ble også slalåmbakken åpnet.

På senteret finner du en fjellstue med restaurant og bar, og vi har hytter og leiligheter for utleie. Ved slalåmbakken har vi en koselig og tradisjonell varmestue hvor du kan få kjøpt litt mat og drikke i bakkens åpningstider.

Draumenuten - 1233 moh
Draumenuten inviterer til å drømme seg bort, både når man ser på fjellene, og når man er der og nyter utsikten. Det er også et sted oppe i fjellsiden som heter Draumesengi. Historien forteller at dersom man sovner her på Jonsok natten (St. Hans) vil man drømme om den som skal bli ens kjære
Kjøpvassnuten - 1023 moh
På vinterstid er denne toppen lett tilgjengelig som en liten avstikker fra toppen av Fagerdalsrunden, eller Steastøylrunden, og du belønnes med 360 graders utsikt
Berhomfjell – 1223 moh
Første stavelsen i navnet (ber) betyr bjørn eller binne, og bunner i at Tokke fra gammelt av var kjent som et bjørneområde. I dag kan man helt trygt ta turen, det er bare navnet som er igjen
Øysteinsfjell - 1179 moh
Spafjell – 1467 moh
Merket turløype går fra senterbygget og opp slalåmbakken, og vestover til toppen av Berhomfjell. Turen gir en fantastisk utsikt over Hallbjønnsekken og naturen rundt, blant annet ned i Vegardalen som ligger mellom Berhomfjell og Spafjell. Dette er en topptur som kan gjennomføres i løpet av noen få timers opphold på Hallbjønn Høyfjellssenter.
Spafjell – 1467 moh

Vår Historie

Stridsmoen

Hallbjønnsekken ligger i Tokke kommune, helt vest i Telemark, men hvis Setesdølene hadde lykkes med et bedrageri i tidligere tider, hadde vi i dag tilhørt Agder!

Helt øst i løypenettet på Hallbjønnsekken, rett øst for Glosli-løypa, ligger Stridsmoen. I et særprint fra årboka til Skien-Telemark Turistforening i 1946-47 fortelles bl.a. følgende historie (s. 14) om dette stedet: 

Det bar soleis til at austmenn (Teledøler) og vestemenn (Setesdøler) hadde gjort avtale om å få avgjort grensa mellom heradi. Dei skulle starte om morgonen på same tid, og gange frå kvar sin kant, og der dei då møttest, skulle grensa væra. Men så hadde vestmennene reist om kvelden og rokke fram til denne staden. Det vart då eit basketak som enda med at fleire vart liggjande. Austmenne vart for sterke og jaga vestmennene attende til Skjulsbekk, der heradsgrensa og fylkesgrensa no er, mellom Telemark og Aust-Agder. På Stridsmoen er merkjesteinane på gravene over dei falne enno synlege og ligg tett ved turistvegen, om lag rett ned for hytta…

Rull til toppen